Visit Lillehammer ble i juni 2018, som den første byen og største regionen i Norge, merket som et bærekraftig reisemål etter Innovasjon Norges standard. Norge er det første landet i verden som har lansert en nasjonal merkeordning for bærekraftige reisemål.
Bærekraftige reisemål har fokus på å ivareta natur, kultur og miljø, styrke de sosiale verdiene og styrke økonomisk levedyktighet. Med bærekraftig reiseliv arbeider man for at turisme skal ha lav innvirkning på miljø og lokal kultur, med mål om å sikre en positiv innvirkning og utvikling for lokalbefolkning, reiselivsbedrifter og turister. Merket er et verktøy for å forbedre miljøtilstanden, men det betyr ikke at destinasjonen er bærekraftig på alle områder i dag.
- Vi jobber for at du som gjest skal få flere lokale spesialiteter på menyen
- Vi ønsker å ta vare på kulturarven og formidle historien på nye kreative måter
- Vi er et helårig reisemål som gir et godt grunnlag for verdiskapning hos bedriftene
- Vi tar sårbar natur og dyreliv på alvor
Ivaretagelse av kultur og natur
De fleste opplevelsene i Lillehammer og Gudbrandsdalen bygger på lokal historie, kultur og tradisjoner. Peer Gynt spelet på Gålå, Maihaugen, dikterhjemmene til Sigrid Undset og Bjørnstjerne Bjørnson, Norges Olympiske museum, Lillehammer Kunstmuseum og Ringebu stavkirke er gode eksempler på ekte autentiske opplevelser basert på vår kulturarv.
I vintersesongen finner du 2300 km med landets beste langrennsløyper og 5 alpinanlegg med Hafjell og Kvitfjell i spissen. Historien om de to birkebeinerne som brakte kongssønnen trygt over fjellet til Rena lever videre gjennom de årlige Birkebeinerarrangementene som omfatter både renn, ritt og løp.
Det å være ute i naturen både sommer og vinter er en viktig verdi for både lokalbefolkningen og de tilreisende til regionen, og vi ønsker alle en ren natur. Derfor må vi jobbe for at vår flotte natur ikke forsøples og ødelegges.
Styrke sosiale verdier og økonomisk levedyktighet
Gjennom et vertskaps -og kompetanseprogram for alle reiselivsansatte og frivillige i regionen ønsker vi å øke kompetansen om lokal historie, tradisjoner og kultur slik at de ansatte kan anbefale flere opplevelser til gjestene, som igjen bidrar til at de blir lenger i regionen og handler mer lokale varer. Fornøyde, stolte og kompetente ansatte vil bidra til bedre gjesteopplevelser!
Alle de årlige kultur -og idrettsarrangementene i regionen er viktig for den økonomiske verdiskapningen for bedriftene. I tillegg er det viktig at både bedrifter, lokalbefolkning og turister handler lokalt for å opprettholde tilbudene og sikre den lokale verdiskapningen
#visitlillehammer