For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer

 her.
Allow cookies

Langsua Nasjonalpark

Langsua Nasjonalpark byr på gode muligheter for aktiviteter og friluftsliv.

Turistforeningen og Gausdal fjellstyre har flere hytter i og rundt parken, hvor av den mest kjente kanskje er den betjente DNT hytta Liomseter. Det er mange oppmerkede vandrestier i og rundt parken, og her kan man fint gjøre dagsturer inn til hyttene eller vandre i flere dager. Parkens mange vann og tjern byr på uendelig med fiskemuligheter. Så glem ikke å ta med fiskestanga når du pakker sekken.

Vannene i randsonen av parken som ligger nærme veier byr også på fine muligheter for padling med kano eller kajakk. I randsonene til parken går det også en del grus og traktorveier som er fine å sykle på. Det lar seg gjøre å sykle Langsua rundt på 3 til 4 dager om du ønsker det.  Ta med teltet eller sov under åpen himmel. Mulighetene for en ekte villmarksfølelse er absolutt til stede. Langs vegstrekningen Holsbrua-Liomseter finnes flere områder tilrettelagt for camping med vogn og bobil. 

På vinterstid stikkes det også opp løyper mellom hyttene, men det er ikke preparerte spor da motorisert ferdsel ikke er lov i nasjonalparker. Lei eller skaff deg et par truger så kan du utforske villmarka så mye du vil. 

En person ved siden av to kanoer som står og ser utover et vann i Langsua nasjonalpark Langsua Nasjonalpark / foto: Morten Liebe

Overnatting ved nasjonalparken

Randsonen i parkens østre og nordlige del (Espedalen og Skåbu) er utmerkede steder å starte eller ende din tur i Langsua. Familiedrevne Dalseter Fjellhotell er et ypperlig utgangspunkt for en god opplevelse. 

Ved innfallsport i sør (Holsbrua) finnes det flere alternativer. Med utgangspunkt Holsbrua finner du innenfor bommen først en rekke tilrettelagte campingplasser, før du ved enden av veien kommer inn til betjente DNT hytta Liomseter. I tillegg finnes det selvbetjente DNT hytter. 

Paulsrud Gård ligger nede i dalføret, ikke langt fra Forset, før du kommer deg opp på fjellet, og er et godt utgangspunkt dersom du har lyst til å utforske nasjonalparken fra flere innfallsporter. 

  1. Liomseter Turisthytte
    Liomseter beliggende i hjertet av Langsua Nasjonalpark! Et fantastisk utgangspunkt for vandring i snilt fjellterreng.
  2. Utsikt mot Dalseter Høyfjellshotell, på vinteren.
    Vakkert beliggende øverst i fjellbygda Espedalen på 930 m.o.h. ligger Dalseter Fjellhotell med praktfull utsikt over dalen og Jotunheimen.
  3. Sett fra nedsiden reiser Elgtårnet i Espedalen seg opp i skyene.
    En unik opplevelse med overnatting i verdens eneste elgtårn.
    1. Ingeborgstua
      Vakre Paulsrud Gård i Vestre Gausdal er en liten perle for familier som ønsker å oppleve ekte gårdsliv.
      1. Mandag, 1. Januar 0001Fredag, 31. Desember 9999
      2. Mandag, 1. Januar 0001Fredag, 31. Desember 9999

    Hvordan komme hit: 

    Med egen bil kan du enkelt komme inn til en av de flere innfallsportene til nasjonalparken. Vær oppmerksom på at det meste av veinettet helt inn til nasjonalparken kun er åpent fra begynnelsen av juni til ut i oktober. På vinteren finner du en rekke innfallsporter for skiturer eller for hundekjøring plassert i randsonen. 

    Kommer du sørfra på E6 er det enklest å ta av E6 ved Lillehammer og kjøre inn i Nasjonalparken via Gausdal kommune, i underkant av 1 time fra Lillehammer sentrum. Kommer du nordfra kan du velge å kjøre av E6 på Vinstra og inn via Skåbu/Jotunheimvegen eller Espedalen og Svatsum til Revsjøene. 

    Kollektiv transport

    Kommer du med tog kan du gå av enten på Lillehammer eller Vinstra stasjon. 

    • Fra Lillehammer kan man ta buss til Segalstad Bru eller Fortset og ta taxi herfra. Naturlig startpunkt er ved Holsbru. 
    • Fra Vinstra kan man ta buss til Skåbu, Ruten eller Dalseter. Naturlige startpunkter i parken herfra er Storhøliseter og Verket. Det går ikke kollektiv transport helt inn til disse stedene.

    Dersom du har booket overnatting på Liomseter* (ved Holsbru) eller i Espedalen / Skåbu så anbefaler vi å spørre ved overnattingsstedet om de har transporttilbud.  

    *)Liomseter utvider tilbudet om tranport mellom Lillehammer og turisthytta for sommeren 2023. Det blir busstilbud til sesongåpningen fredag 23. juni, og deretter på søndager og torsdager i perioden fra og med 25. juni til og med 3. september. Transport organiseres av hytta og vil være i minibuss eller drosje ut fra hvor mange personer som har bestilt, og det er Gausdal Drosjesentral som er transportør.


    Les mer: Buss fra/til Liomseter-Lillehammer torsdager og søndager

    Les mer: Hvordan komme seg til Lillehammer og Gudbrandsdalen

    Seter i Langsua nasjonalpark 

    Vandre, sykkel og langrenn rett i utkanten av Langsua

    Rett ved nasjonalparken, med utsikt innover fjellheimen finnes flere vandre, sykkel og langrennsløyper. Espedalen/Skåbu, som ligger lengst nord i området har flere overnattingssteder, med merkede stier og oppkjørte langrennsløyper i umiddelbar nærhet til overnattingsteder. 

    Kjører du inn mot Langsua via Forset er det på sommeren masse gode alternativer for sti og sykkelturer rundt nasjonalparken. På vinteren har området en rekke gode langrennsløyper. Et tips kan være å se mot Synnfjell hvis man ønsker å legge opp til lengre turer. 

     

     

    1. Anbefalte sykkelturer i Espedalen og Skåbu
      En liten, en litt lengre familietur, og en lengre tur rundt fjellmasivet Ruten.
    2. Anbefalte vandrerturer i Espedalen og Skåbu
      Flott turterreng som strekker seg fra vannene i dalbunnen gjennom skogen og opp på høyfjellet. Høyeste punkt er Ruten på 1517 moh.
    3. Anbefalte langrennsturer i Espedalen
      Espedalen har et stort og variert løypenett som den nordligste delen av Peer Gynts rike, og forgården til Jotunheimen.

    Bakgrunn for vern – hva er spesielt med denne nasjonalparken?

    Området er vernet for å ta vare på et stort og villmarkspreget lavfjellslandskap, med viktige leveområder for sjeldne og sårbare plante- og fuglearter, kulturminner og særbregede kvartærgeologiske forekomster. 

    Historie og kultur

    Som for de fleste andre fjellområdene i Norge var det villreinen og elgen som brakte menneskene til Langsua allerede for 10.000 år siden. Man kan enda i dag se spor etter disse i form av gamle fangstanlegg. I nyere tid ble de store fedriftene et viktig innslag i området om sommeren. Disse kom fra Vestlandet og Ottadalen, og skulle nå høstmarkedene i Viken. Spor etter felægre og fjellbuer er å finne enda. Jernutvinning ble drevet i stor skala fra ca. 200 f.kr. og frem til 600 tallet, og i tidsrommet etter vikingtida og fram til ut på 1.400 tallet. I Gausdal Vestfjell er det tydelige spor etter denne aktiviteten

    Omkringliggende naturreservater og landskapsvernområder

    • Hersjømyrin naturreservat
    • Espedalen landskapsvernområde
    • Hynna naturreservat
    • Oppsjømyra naturreservat
    • Skardberga naturreservat
    • Storlægeret landskapsvernområde
    • Røssjøen Naturreservat
    • Kjølaåne naturreservat

    Mer informasjon:

    Planlegg din reise

    • Ting å gjøre

    • Overnatting

    • Hva skjer

    • Mat og drikke

    Søk ting å gjøre

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:

    Søk overnatting

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:

    Søk hva skjer

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:
    Datoer

    Søk Mat og drikke

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:

    Planlegg din reise

    Søk ting å gjøre

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:

    Søk overnatting

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:

    Søk hva skjer

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:
    Datoer

    Søk Mat og drikke

    Miljøsertifiserte tilbydere
    Type:
    Sted:
    Sted
    Navn / nøkkelord:

    #visitlillehammer