Thor Bjørklund
Thor Bjørklund (1889-1975) fra Lillehammer fant opp ostehøvelen i 1925. Bjørklund var møbelsnekker av yrke. Han konstruerte ostehøvelen på grunn av irritasjon over hvor vanskelig det var å skjære pent av osten med kniv.
Produktene, som fortsatt produseres på Lillehammer, er gjennom 90 år blitt et klassisk symbol på norsk innovasjon, kvalitet og design. Siden starten i 1925 har bedriften laget over 50 millioner ostehøvler, og etter 90 år med ostehøvler som hovedprodukt, er Thor Bjørklund & Sønner AS på Lillehammer, fremdeles den ledende produsenten.
Thor Heyerdahl
Thor Heyerdahl (1914-2002) var en eksperimentell arkeolog, forfatter og eventyrer. Hans navn ble for alvor kjent gjennom en ekspedisjon med "Kon-Tiki" i 1947, da han seilte 8 000 km over Stillehavet i en håndbygget flåte fra Sør-Amerika til Tuamotuøyene. Ekspedisjonen skulle vise at folk for lenge siden kunne ha gjort lange sjøreiser og skapt kontakter mellom tilsynelatende separate kulturer. Han gjennomførte også andre seilaser med sivbåtene «Ra», «Ra II» og «Tigris» for å demonstrere muligheten for kontakt mellom vidt atskilte folkeslag i oldtiden.
Heyerdahl skrev mange bøker og artikler om sine ekspedisjoner og funn. Han ledet også flere arkeologiske utgravninger på Galapagosøyene, Påskeøya, Maldivene, Peru, Tenerife og i Russland. Heyerdahl fikk flere æresdoktorater g andre priser, deriblant Roya Geographical Societys gullmedalje. Han var statsstipendiat fra 1984. Han ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 1951, kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1970 og fikk ordenens høyeste grad, storkorset av St. Olavs Orden i 1987. I kontrast til æresbevisningene står kritikken fra akademisk hold. De færreste av hans teorier vant frem i fagmiljøene, som beskyldte han for pseudovitenskap og selektiv kildebruk. Thor Heyerdahls arkiv ble i 2011 oppført på UNESCOs register over verdensminner.
Thor Heyerdahl med familie bodde en periode på Lillehammer
#visitlillehammer