Lillehammer og Gudbrandsdalen har opp gjennom historien tiltrukket seg mange store kunstnere og malere, og den gjør det fortsatt. Den friske lufta og det det vakre landskapet med grønne daler og flotte fjell var og er viktig årsak til at kunstnere velger å bosette seg her. Tilgjengeligheten til regionen var i tillegg viktig for mange, og jernbanen gjorde at det var enkelt å reise til og fra. Mange reiste på inspirasjonsturer også til utlandet før de vendte hjem igjen til kunstnermiljøet i den grønne dalen.
Lillehammer Kunstmuseum er ansett for å være et av Norges beste kunstmuseer, og det ligger i hjertet av Lillehammer. Museet huser en rekke samlinger av Norske kunstnere, deriblant Edvard Munch, Jacob Weidemann og Lillehammer malerne.
Edvard Munch
Edvard Munch (1863-1944) var en norsk maler, grafiker, tidlig representant for ekspresjonismen, og den eneste norske maler med ubestridt verdensberømmelse. Munchs virke som maler strekker seg over mer enn 60 år, en periode som er karakterisert som det store hamskiftet i den europeiske kunst.
Munch hadde tidligere i sitt liv en realistisk periode, men ble i omkring 1890 påvirket av moderne, antinaturalistiske retninger. Han ble sterkt influert av syntetismen, som ble utviklet av Gauguin og kretsen rundt ham. «Skrik» (1893; opprinnelig kalt «Fortvilelse»), er trolig Munchs mest kjente maleri og blir ansett som ikonet på eksistensiell angst. Det viser hvordan en plutselig sinnsbevegelse kan snu opp ned på sanseinntrykkene våre.
Jakob Weidemann
Jakob Weidemann (1923-2001) var en norsk kunstner. Weidemann regnes som en av de viktigste kunstnerne innen norsk modernisme på 1950-tallet, og han var en foregangsperson for det abstrakte maleriet i Norge. Karakteristisk er hans abstrakte, ekspresjonistiske malerier med naturen som inspirasjonskilde. Til tross at han forbindes med et modernistisk, ikke figurativt formspråk, er han blitt en av Norges mest folkekjære kunstnere.
Weidemann var gift med Anne Marie Frøisland. Deres kuntnerhjem Ringsveen ved Lillehammer er overdratt til en stiftelse, som har til formål å stille eiendommen til disposisjon som bolig for yngre kunstnere.
Lillehammer Kunstmuseum har en unik malerisamling med Jakob Weidemann malerier.
Lillehammer malerne
“ Et bilde av Lillehammer som kulturby, et slags kulturelt smørøye, et ”oplandenes Athen”.”
Mange forhold bidro til det, men svært viktig for å skape et slikt bilde av byen var ei gruppe malere som oppholdt seg her i tida rundt århundreskiftet. For i en periode mellom slutten av 1880-årene og fram til første verdenskrig var byen jevnlig besøkt av en rekke kjente norske malere, noen for kortere opphold, noen for lengre tid og noen slo seg også ned her for godt. Det var malere som Fredrik Collett, Frits Thaulow, Lars Jorde, Alf Lundeby, Kristen Holbø, Thorvald Erichsen og seinere Einar Sandberg og Henrik Sørensen.
Hadde de noe felles?
”Lillehammer-malerne” er de blitt kalt. Egentlig er denne betegnelsen noe villedende kunsthistorisk sett. Det var to fellesnevnere for disse malerne. Den ene var ganske enkelt at de alle oppholdt seg for ei tid i småbyen Lillehammer, og dessuten pleide mye sosial omgang med hverandre. Den andre fellesnevneren var at malerier til flere av dem ble innkjøpt av kjøpmann Einar Lunde. Slik havnet de til slutt i Lillehammer bys malerisamling. Men stilmessig var det derimot lite de hadde felles med hverandre.
Hvorfor kom ”Lillehammer-malerne” til Lillehammer?
Noen kom av nøyaktig de samme grunnene som trakk andre til byen. Collett kom hit fordi den tørre og reine lufta var god for giktplagene hans. Sørensen kom hit første gang i 1899 til Langseth Sanatorium som rekonvalesent etter lungesykdommen pleuritt. Men som vi har sett, var det også naturen og lyset som dro dem til Lillehammer. Dessuten var det viktig at jernbanen gikk til Lillehammer. Det var lett å komme til byen og det var lett å reise fra byen. Ikke minst viktig var det siste, siden de fleste av malerne reiste mye og ofte, særlig til utlandet.
Mange av Lillehammer malerne bodde på First Hotell Breiseth hvor man kan oppleve noe av denne historien idag.
#visitlillehammer