Om
Ringebu Prestegard - et vakkert møte med kunst, kultur og historie
Ringebu Prestegard med hovedbyging fra 1743 ligger i naturskjønne omgivelser rett nord for Ringebu Stavkyrkje. Prestegarden fungerte som prestebolig helt fram til 1991. Nå er den fredete og restaurerte prestegarden en historisk opplevelse i seg selv. Ringebu Prestegard er i dag drevet som galleri og serveringssted i sommerhalvåret. Resten av året er det møteplass for kultur og organisasjonsvirksomhet, samt selskaper med plass til 90 personer.
Ringebusamlingene, stavkyrkjeutstilling og prestegardens historie
Fra 1997 drev Ringebusamlingene AS gallerivirksomhet med en Weidemannsamling på 40 bilder som hovedattraksjon, men denne driften opphørte i 2002 og Weidemannkunsten ble overført til Lillehammer kunstmuseum. I 2018 fikk Stiftelsen Ringebu Prestegard en privat gave for å kjøpe en Weidemansamling fra Steinkjer . Et utvalg av denne samlingen vises årlig som en del av Sommerutstillingene.
På tur med pilegrimene
Pilegrimsleden går fra Ringebu Stavkyrkje og gjennom tunet til Ringebu Prestegard. Ringebu Stavkyrkje er fra begynnelsen av 1200-tallet. Fra 1980–81 ble det gjort en del arkeologiske funn ved stavkirken. Et utvalg av funnene vises i hovedbygningen på Ringebu Prestegard. Stavkirkeutstillingen fungerer som en introduksjon og fordypning i stavkirkens historie. Vi håper mange kommer innom årets utstilling for å beskue en flott sommerutstilling.
Dugnadsarbeid og ildsjeler
Fra 2006 er stedet eid og drevet av Stiftelsen Ringebu Prestegard og basert på dugnadsarbeid. Flere forskjellige grupper arbeider med definerte arbeidsoppgaver. Stiftelsen har også en egen samarbeidsavtale med Gudbrandsdalsmusea AS. Ringebu kommune og stiftelsen samarbeider om å utvikle driftsbygningen til en kulturarena for forskjellige aktiviteter.
Velkommen til kulturhistorien!